2021. március 20. 18:54 - Tokaji Fotó

Hogyan készülj fel egy fotózásra? 10 + 1 bomba biztos tipp!

Szia!

Tokaji Szabolcs vagyok, fotográfus. Azért írtam meg ezt a bejegyzést, hogy segíthessek Neked abban, hogyan készülj fel testileg és lelkileg egy fotózásra.

A tapasztalatom az, hogy az emberek többsége nem szereti ha fotózzák, esetleg kellemetlenül érzik magukat közben. Számtalanszor hallottam már megrendelőimtől az alábbiakat:

 

„Rólam nehéz jó képet csinálni.”

„Nem vagyok fotogén.”

„Ráncos az arcom…”

„Majd a hasamból faragj le egy kicsit Photoshopban!”

És még sorolhatnám...

 

Véleményem szerint mindenkiről lehet szép fotót készíteni, csupán meg kell találni mi áll jól az illetőnek. Nagyon fontos a megfelelő kommunikáció a „modellel” és az, hogy el tudjon lazulni, önmagát tudja adni a fotózás alkalmával. Én is mindig erre törekszem munkám során.

Talán már benned is felmerültek a fentebb említett aggályok. Hessegesd el őket és inkább kérdezd meg magadtól:

 

Hogyan lehetne rólam jó képet készíteni?

Hogyan tudnám magamból kihozni a legtöbbet?

Hogyan lehetnék tökéletes a fotókon?

Hogyan küzdjem le az idegességem egy olyan új helyzetben, mint a fotózás?

 

Ha akadt olyan kérdés, amelyre nem tudtál magadnak kielégítő választ adni, akkor olvass tovább, mert ez a bejegyzés Neked készült!

 

Vágjunk is bele!

Tegyük fel, hogy már egy ideje kacérkodsz a gondolattal, hogy elmenj egy fotózásra, vagy a pároddal szeretnél közös felvételeket. Esetleg már a fotós és a dátum is meg van, de talán lámpalázas vagy. Ne aggódj ez természetes. Aki nem hivatásos modellként dolgozik, annak mindig kissé szokatlan lesz a kamera lencséje elé állni.

Ha az alábbi tanácsokat megfogadod, garantálom, hogy sokkal gördülékenyebb és könnyedebb lesz számodra a fotózás.

 

  1. TIPP: HAJ

Frissen mosott, ne lenőtt állapotú hajjal indulj el a fotózásra. Nem muszáj külön az alkalomra készítened frizurát. Ha a Te stílusodhoz a hétköznapokban megszokott viselet illik, akkor felesleges extra dologgal készülnöd. A kevesebb néha több. Természetesen, ha a fotózás témája sem megszokott, akkor előrukkolhatsz egy egyedi megoldással. A lényeg, hogy komfortos legyen számodra a viselet.

 

  1. TIPP: ARCBŐR

Egy alapvetően szép arcbőrrel is megeshet, hogy fáradtabbnak tűnik egy hosszú éjszaka és kialvatlanság miatt. A fotózás előtti napon mindenképp feküdj le időben és pihend ki magad, hogy másnap friss, üde arcbőrrel jelenhess meg.

 

  1. TIPP: SMINK

Itt is igaz a kevesebb néha több elv. Ha a hétköznapokban lágyabb, szolidabb sminket szoktál magadnak készíteni, akkor érdemes ezt megtartani, hiszen ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az elkészült képeken valóban a Te személyiséged tükröződjön vissza. Persze, ha épp az a célod, hogy egy extravagánsabb oldalad mutasd meg, akkor hajrá! Ne fogd vissza magad!

procter.jpg

 

  1. TIPP: RUHA

Igazodj az alkalomhoz, a helyszínhez és az évszakhoz! Az első kérdés az, hogy milyen alkalomból készülnek a képek. Például: karácsonyi emléknek szánod, üdvözlő lapokat gyártasz belőlük, önbizalom növelés a cél vagy esetleg a párodnak szeretnél kedveskedni és újra meghódítani? Utóbbinál nyilván nem fogsz hóember jelmezben pózolni a fényképezőgép előtt, bár ki tudja…

Fontos az összhang a helyszínnel. Szabadtéren tökéletes választás lehet egy hozzád illő, utcai viselet. Míg irodai fotózás esetében egy csinos kosztüm, blúz tűnik ideálisnak.

Az évszaknak természetesen a szabadtéri fotózásnál van jelentősége. Nem kell miniszoknyában és tűsarkúban megjelenned a bokáig érő hóban. Nyugodtan vegyél fel egy csizmát, egy szép kabátot, sapkát és sálat. Hidd el, meg lesz a képek hangulata!

Talán a legideálisabb, ha úgy öltözöl fel, mintha randevúra mennél a pároddal.

TILTÓLISTÁS ruhák: nagy felirattal ellátott ruhák (lehetőleg ne is legyen felirat), papucs, tréning ruha, apró kockás és apró csíkos ruhák, nagy márka jelzések

 

  1. TIPP: KIEGÉSZÍTŐK

Vidd magaddal kedvenc kiegészítőid! Egy szép nyaklánc, karkötő, kalap vagy óra nagyszerű választás lehet.

 

  1. TIPP: NÉZZ PÓZOKAT

Manapság már rengeteg modell fotó kering az interneten, melyekből inspirációt gyűjthetsz. Hívd segítségül a googlet, instagramot vagy a pinterestet. Gyakorolj akár a tükör előtt, tapasztald ki milyen pózokban érzed magad komfortosan. Természetesen a fotós is fog instruálni, esetleg korrigálni, de mindig jó ha előre készülsz.

9.jpg

 

  1. TIPP: GYŰRD LE A FÉLELMEID

Ahelyett, hogy azon aggódsz mi fog történni a fotózáson, inkább próbáld meg elengedni magad. Bízz a fotósban, hiszen Ő is azon lesz, hogy együtt kihozzátok belőled a maximumot.

 

  1. TIPP: A FOTÓS IS EMBER

Ne félj szóvá tenni, ha egy póz számodra kényelmetlen vagy természetellenes. Fontos a kommunikáció. Nyugodtan mondd el a véleményed az adott szituációban. Meglátod, hogy így sokkal gördülékenyebb lesz a közös „munka”.

 

  1. TIPP: KÉSZÜLJ ÖTLETEKKEL

Ez valamelyest kapcsolódik a 6. ponthoz. De a pózokon túl legyen ötleted helyszínre, hiszen neked is kényelmesebb lehet a fotózás egy olyan helyen, amit jól ismersz. Továbbá küldj a fotósnak képeket, amik tetszenek vagy kreatívnak tartod és szívesen megvalósítanád. Én mindig örömmel fogadom az ilyesmit, hiszen egy kis betekintést enged az illető személyiségébe, ami számomra is nagy segítség.

 

  1. TIPP: HANGOLÓDJ RÁ A FOTÓZÁSRA

Jó ötlet lehet a fotózást megelőző 1-2 órában kedvenc zenéiddel relaxálni vagy épp felpörgetni magad. Indulás előtt, illetve út közben én is így teszek. Nálam ez egy bevált módszer. A zene mindig kellemes lelki állapotba hozza az embert.

 

És az utolsó, de talán a legfontosabb +1 TIPP:

Ne hagyd otthon a jó kedved…MOSOLYOGJ! 

 

Ha kedvet kaptál a fotózáshoz vagy épp fotósra van szükséged, akkor keress bizalommal!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajifoto.blog.hu/api/trackback/id/tr616471864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása